Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-04-29@09:26:01 GMT

کاهش تنش، بهبود روابط

تاریخ انتشار: ۲ دی ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۹۶۵۷۹۱

کاهش تنش، بهبود روابط

یکی از شعارهای دولت گذشته «تنش زدایی در سیاست خارجی» بود؛ اتفاقی که صرفاً به صورت یکطرفه با دشمنان غربی و امریکایی مردم ایران انجام شد و نتوانست منافع کشورمان را تأمین کند.

روزنامه ایران/ در صورتی که اجرای این ایده در قبال کشورهایی که سال‌هاست با ایران روابط خصمانه داشته‌اند می‌توانست به بهبود روابط ایران و غرب منجر شود و پس از هشت سال دولت تدبیر و امید باید ثمرات آن در سیاست خارجی و اقتصاد را در مقابل دیدگان مردم قرار می‌داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

البته این اتفاق رخ نداد و پرونده‌ای دیگر به نام برجام به عنوان سندی در بدعهدی غربی‌ها در اذهان مردم ثبت شد تا این طومار دشمنی آنها با ایران طولانی‌تر شود. این اتفاق باعث شد محمدجواد ظریف وزیر خارجه پیشین، این تجربه شکست خورده را در نامه به دبیرکل سازمان ملل عنوان کند و بگوید که دولت‌های غربی اساساً روابط متوازن با ایران را در شأن خود نمی‌دانند!

افزایش همکاری با همسایگان

از جمله اتفاقات تلخ در دولت گذشته عدم توجه به روابط با همسایگان و حتی افزایش برخی اختلافات در ارتباط با آنها بوده است. این رخداد تلخ را می‌توان در رابطه با ترکمنستان و جمهوری آذربایجان ملاحظه کرد. به عنوان مثال در سال ۹۵ ترکمنستان صادرات گاز خود را به ایران به دلیل بدهی‌های انباشته شده قطع کرد. علت این امر هم تغییر شیوه تسویه حساب با طرف ترکمن از حالت تهاتر به نقدی بود. پس از قطعی گاز ترکمنستان، رابطه دو کشور در سایر زمینه‌های تجاری هم رو به تیرگی رفت. مسئولین دولت سابق هم راه تعمیق اختلافات را به جای ترمیم رابطه با کشورهای همسایه در پیش گرفتند و این اقدام حتی منجر به ایجاد مشکلاتی برای عدم تأمین گاز خانگی و صنایع مناطق شمالی کشورمان شد. دولت سیزدهم با تغییر رویکرد در سیاست خارجی و اولویت قرار دادن کشورهای همسایه به احیای روابط با آنها نگاه جدی داشته و به همین دلیل قراردادهایی با این کشور به امضا رسانده‌اند. دیپلماسی انرژی اکنون از حاشیه به متن آمده و حتی منجر به انعقاد قرارداد سوآپ شده که گام اول برای افزایش روابط را نشان داده است.

بهبود روابط ایران و جمهوری‌آذربایجان

در ارتباط با جمهوری آذربایجان و تنش‌های ماه‌ها و سال‌های اخیر نیز مردان میدان و دیپلماسی برای بهبود اوضاع دست به کار شدند. مانورهای معنادار نظامی در کنار دیپلماسی فعال و پافشاری بر مسأله حفظ ژئوپلیتیک موجود در منطقه باعث شد پیام اقتدار ایران به گوش بازیگران مختلف برسد و آنها را مجاب کند انتفاع از طریق همکاری را جایگزین رقابت‌های خصومت‌آمیز کنند. حالا امضای توافقنامه انتقال گاز ترکمنستان به جمهوری‌آذربایجان از خاک ایران، به هم پیوستن شبکه برق ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان، ایجاد کریدور بین‌المللی شمال - جنوب و ایجاد راهگذر ترانزیتی جدید ایران - جمهوری‌آذربایجان - گرجستان به سمت دریای سیاه و اروپا را باید مصداق تقویت روابط سیاسی و اقتصادی و توجه دولت سیزدهم به دیپلماسی اقتصادی دانست.

سفر حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که صبح دیروز به جمهوری آذربایجان انجام شد را می‌توان در این چهارچوب ارزیابی کرد. وزیر امورخارجه به منظور دیدار و گفت‌وگو و تبادل نظر در خصوص راه‌های گسترش مناسبات دوجانبه و همچنین تحولات منطقه‌ای راهی باکو شد. وی در این سفر ضمن دیدار با «جیحون بایراموف» همتای آذربایجانی خود با «الهام علی‌اف» رئیس جمهور و «صاحبه غفاراوا» رئیس پارلمان و همچنین معاون نخست‌وزیر این کشور دیدار و گفت‌وگو کرد.

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در بدو ورود به باکو در جمع خبرنگاران گفت: امروز دیدارهای سطح بالایی را با مقامات جمهوری آذربایجان خواهیم داشت و خوشحالیم روابط دو کشور رو‌ به رشد و توسعه و تحکیم است. ایده‌های متنوعی را برای توسعه هر چه بیشتر همکاری‌ها در جریان این سفر به همراه دارم که در دیدار با رئیس جمهور آذربایجان این ایده‌ها مطرح خواهد شد.

امیرعبداللهیان به تلاش‌های دیپلماتیک در ماه‌های اخیر برای بهبود روابط با همسایگان اشاره کرد و گفت: در سه ماه گذشته با همتای خودم وزیر خارجه جمهوری آذربایجان تماس‌های زیادی داشتیم و حداقل دو یا سه دیدار حضوری در نیویورک، عشق آباد و اسلام آباد انجام شد و در خصوص چهارچوب‌های خوبی برای توسعه همکاری‌ها توافق کردیم که ان‌شاءالله در جریان این سفر این چهارچوب‌ها را در ملاقات با رئیس‌جمهور آذربایجان (الهام علی اف) نهایی خواهیم کرد و پس از آن شاهد رفت و آمد هر چه بیشتر هیأت‌های اقتصادی، بازرگانی و فرهنگی دو کشور به پایتخت‌ها و سایر مراکز خواهیم بود.

دیدار وزیرخارجه با الهام علی‌اف

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران عصر دیروز در دیدار با «الهام علی‌اف» رئیس جمهور جمهوری آذربایجان با اشاره به دیدار اخیر آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور کشورمان با الهام علی اف در ترکمنستان پیام دعوت وی به تهران را ابلاغ کرد.

امیرعبداللهیان در این دیدار گفت:‌ خوشبختانه ملاقات دو رئیس جمهور نقطه عطف و تحول جدیدی در روابط دو کشور دوست و برادر جمهوری اسلامی ایران و آذربایجان است.

ابراز علاقه جمهوری آذربایجان به گسترش روابط

همچنین الهام علی‌اف در این دیدار با اشاره به اینکه در دیدار ماه گذشته وی با آیت‌الله رئیسی رئیس جمهور ایران در عشق آباد بار دیگر بر دوستی و برادری ایران و جمهوری آذربایجان تأیید شده است، تصریح کرد: دستور کار همکاری دوجانبه ایران و آذربایجان گسترده‌تر است و اطمینان دارم که این همکاری فی‌مابین نتایج خوبی خواهد داشت. در این دیدار جیحون بایراموف وزیر خارجه جمهوری آذربایجان، سید عباس موسوی سفیر جمهوری اسلامی ایران در باکو و علیرضا حقیقیان دستیار وزیر و مدیرکل اوراسیای وزارت امور خارجه نیز حضور داشتند.

این نخستین سفر امیرعبداللهیان به باکو‌ بعد از تصدی وزارت امور خارجه است. امیرعبداللهیان و جیحون بایراموف وزیر خارجه جمهوری آذربایجان روز یکشنبه در حاشیه نشست سازمان همکاری اسلامی در اسلام آباد با یکدیگر دیدار و گفت‌وگو کرده بودند. وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان در این دیدار از روند رو به رشد روابط ابراز خرسندی کردند.

گفتنی است وزرای خارجه دو کشور در حاشیه نشست سران اکو در عشق آباد هم با یکدیگر دیدار کردند.

وزیر امور خارجه کشورمان نیز دیدارش با همتای آذربایجانی در عشق آباد را مثبت و دوستانه خواند و با بیان اینکه دو کشور و دو ملت فراتر از همسایگی، خویشاوند هستند، اعلام کرد: به توسعه مناسبات با همسایگان ادامه خواهیم داد.

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: خارجه جمهوری اسلامی ایران جمهوری آذربایجان وزیر امور خارجه الهام علی اف بهبود روابط وزیر خارجه رئیس جمهور عشق آباد دو کشور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۶۵۷۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دیدار وزیر دفاع ایران با وزیر دفاع بلاروس

به گزارش خبرگزاری مهر، امیر سرتیپ آشتیانی در دیدار با همتای خود ضمن اشاره به اهمیت جمهوری بلاروس در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران گفت: دو کشور در مورد مسائل مهم منطقه‌ای و جهانی دارای دیدگاه مشترک بوده و همواره از اقدامات و مواضع یکدیگر حمایت می‌کنند.

وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران با اشاره به موضوع فلسطین به عنوان یک مسئله مهم جهانی گفت: رژیم صهیونیستی علاوه بر نسل کشی و ارتکاب جنایت جنگی در یک اقدام تروریستی با حمله به اماکن دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران در سوریه کنوانسیون‌های بین المللی را زیر پا گذاشته و متعاقباً پاسخ ایران به این رژیم مطابق ماده ۵۱ منشور سازمان ملل متحد بود.

وزیر دفاع ادامه داد: انتظار ما از کشورهای دوست و مستقل این است که نقض آشکار قوانین بین المللی توسط رژیم صهیونیستی را محکوم نمایند.

امیر سرتیپ آشتیانی با اشاره به ظرفیت‌های متنوع و مختلف دو کشور در حوزه‌های نظامی و دفاعی بر آمادگی جمهوری اسلامی ایران در جهت تقویت و ارتقای این همکاری‌ها تاکید کرد.

در این دیدار دو طرف همچنین بر ظرفیت‌های موجود و همکاری دو جانبه بر ضرورت اجرای موافقت نامه‌های دفاعی و تخصصی تاکید نمودند.

وزیر دفاع بلاروس نیز در این دیدار با اشاره به حمله ظالمانه رژیم صهیونیستی به ساختمان کنسولگری جمهوری اسلامی ایران این اقدام را زیر پا گذاشتن حقوق بین‌المللی توصیف و پاسخ محدود جمهوری اسلامی ایران به اقدام این رژیم را که متضمن مدیریت تنش و عدم گسترش آن بود را عاقلانه و مدبرانه توصیف کرد.

وی در این دیدار اظهار داشت: با وجود فشار و تحریم کشورهای غربی علیه این کشور "مینسک" آمادگی خود را جهت توسعه و تقویت همکاری‌های دو جانبه در حوزه‌های مختلف اعلام می‌نماید.

کد خبر 6089718 هادی رضایی

دیگر خبرها

  • دیدار نخست وزیر بورکینافاسو و معاون اول رئیس جمهور
  • سفر فرستاده ویژه پوتین به سودان
  • دیدار وزرای خارجه جمهوری آذربایجان و ارمنستان در قزاقستان
  • دیدار وزیر دفاع ایران با وزیر دفاع بلاروس
  • امیرعبداللهیان: روابط با آفریقا مبتنی بر احترام متقابل است
  • بلینکن در دیدار با رئیس جمهور چین : پکن می تواند از طریق نفوذش بر ایران در کاهش تنش‌ها نقش داشته باشد
  • وزرای دفاع ایران و چین دیدار کردند
  • وزیر دفاع روسیه در دیدار با وزیر دفاع ایران: آماده گسترش همکاری های نظامی هستیم
  • تاکید وزرای دفاع ایران و چین بر گسترش روابط نظامی
  • تاکید وزرای دفاع ایران و چین به گسترش روابط نظامی با ایران